Quantcast
Channel: Jadaliyya Ezine
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Suphi Nejat Agirnasli’nin Anisina

$
0
0

Suphi Nejat Ağırnaslı’nın Anısına

Dostumuz, yoldaşımız, meslekdaşımız sosyolog, çevirmen, yazar, devrimci Suphi Nejat Ağırnaslı’yı 5 Ekim 2014 günü Kobane’de Marksist Leninist Komünist Parti Türkiye/ Kuzey Kürdistan (MLKP) saflarında kaybettik. Hepimizin başı sağolsun, ışıklar içinde uyusun.

Suphi Nejat Ağırnaslı, 22 Eylül 1984 doğumlu. Siyasi mülteci olan ailesinin durumu dolayısıyla Nejat, çok küçük yaştan itibaren uzun yıllar Almanya’da yaşadı. Almanya’da girdiği üniversite sınavında çok yüksek derece almasına rağmen üniversiteyi Türkiye’de okumak istedi. Marmara Üniversitesi’nin Göztepe Kampüsü’ndeki Sosyoloji bölümüne yerleşti, ancak benzeri bu sene de tekrarlanan faşist baskı ve saldırılar dolayısıyla Marmara’dan ayrıldı; bölümünde derece yaparak Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne geçiş yapma hakkı kazandı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans derecelerini tamamlayan Nejat, tezini Tuzla tersanelerindeki işçi cinayetleri üzerine yazdı. Aynı zamanda iyi bir grafiker olan ve bir kaç web tasarım dili bilen Nejat, üniversite yılları boyunca Boğaziçi öğrencilerinin düzenlediği bir çok eylem için afişler hazırladı.

2011’de Nejat’ın KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınması, ders programı ve notları dahil çalışmalarının “örgütsel doküman” olarak delil gösterilmesi üzerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, “Foucault da Yargılansın!” başlıklı bir bildiri yayımlamışlardı. Takibinde Bianet’e konuşan Nejat: “Ben sosyalistim. Bu kimliğimle de tanınırım. Ben Kürt meselesinde duyarlı bir insanım ama esas mesele bu değil. "Türkiye'de bazı toplumsal meselelere ister entelektüel anlamda olsun ister siyasi anlamda olsun, yakınlık duyuyorsanız size böyle davranılır"ın mesajıdır benim yaşadıklarım.Türkiye'de sosyalist, özgürlükçü insanlarla Kürtlerin ilişkilenmesi, entelektüel düzeyde de olsa siyasi düzeyde de olsa, bir cadı avıyla karşılanıyor” demişti. Nejat’a bu kapsamda açılan dava halen devam ediyor.

Nuran Ağırnaslı’nın oğlu Nejat’ın dedesi Niyazi Ağırnaslı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi olarak 1961-1966 yılları arasında Cumhuriyet Senatosu’nda görev yaptı. Niyazi Ağırnaslı 12 Mart 1971 darbesinde yargılanarak 6 Mayıs 1972’de idam edilen devrimci öğrenciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatları arasında yer alıyordu. Nejat’ın babası Hikmet Acun, Boğaziçili arkadaşlarının Hikmet Abi’si, Nejat’ın ölümü üzerine, “Oğlumu, yoldaşımı, kardeşimi, Nejat’ı Kobane’de kaybettim. Önünde çok parlak başka hayatlar varken o, devrimci dayanışmayı seçti. Sözünde durdu. Beni yanıltmadı. Bir parçam olduğunu bana hediye etti. Her acı büyüktür, tekrar yoktur. Onun önünde saygı ile eğiliyorum" dedi.

Nejat’ın taşıdığı bütün isimler Türkiye’nin ezilen halklarının mücadelesine işaret ediyor. Kendisine seçtiği kod adı “Paramaz Kızılbaş,” 1915 yılında İttihat ve Terakki yönetimi tarafından idam edilen Ermeni sosyalist Madteos Sarkisyan ile Türkiye Alevileri’ne bir ithaf. “Suphi Nejat” ismi ise 1920 yılında kurulan Türkiye Komünist Partisi’nin ilk merkez komite başkanı olan Mustafa Suphi ve parti sekreteri Ethem Nejat’tan geliyor. 

Emek mücadelesinin içinde yer alan ve hayatını çeviri yaparak kazanan Nejat, 2012’de Bianet için “Freelance Çalışanlar Örgütlenebilir Mi?” başlığı altında bir yazı yazmıştı. Yazıda giderek yaygınlaşan esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekiyor, "Bir sendika hayal edelim, sendika olmasın; bir kooperatif/kollektif hayal edelim sadece ekonomik bir paylaşım olmasın; dışı şirket ama içi ortak zenginliğimiz olan alanlar düşünelim ama şirket olmasın" diyerek farklı örgütlenme biçimlerinin önemine işaret ediyordu. Nejat’ın 2013 yılında yazdığı “Menkıbe” adlı “mevcut, menkul, ve müşterek komünizmde ısrar beyanı”na burdan ulaşılabiliyor. Nejat’ın Osmanlı ve Türkiye solu tarihine dair bilgisi, dünyadaki sol literatüre hakimiyeti, ve bu çerçeveden günümüz soluna getirdiği eleştirilerin derinliği yazarı olduğu Fraksiyon.org’da yayımlanan Cadı Kazanı’nda Kaynayan Günahlar adlı yazısında izlenebilir. Pazar gününden beri sosyal medyada beliren ve #SuphiNejatAğırnaslı hashtag’iyle takip edilebilen taziye ve anma mesajlarında, yine bu yazının son cümlelerinde geçen “müşterek olana iştirak edenlerin de cemali değil ceme kattıkları can önemli olur” sözüyle anılıyor Nejat.

Nejat’ın çevirdiği kitapların listesini Bianetşöyle sıralıyor: Biz Anonymous'uz (Paloma Yayınevi), Tarihin Yapıları Tarihsel Materyalizme Giriş (Yordam Kitap), Para-Şüt (Optimis Yayın Dağıtım), Ters Yüz Et (Optimis Yayın Dağıtım), Düşük Bütçeli Filmler (Kalkedon Yayıncılık), L. Auguste Blanqui'nin Devrimci Teorileri (Otonom Yayıncılık). Beraber çalıştığı yayınevlerinin bir kısmı da Pazar günü Twitter hesaplarından taziye mesajları yayımladı.

Bugün ailesi, dostları, yoldaşları, meslekdaşları Nejat’ı anıyor. Halkların Demokratik Partisi’nin çağrısı ile Nejat için Kadıköy’de taziye çadırı açıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde de taziye çadırı kuruldu, Kuzey Meydan’a Nejat’ın ismi verildi.

YPG Basın Merkezi Nejat’ın ölümüne dair yaptığı 13 Ekim 2014 tarihli yazılı açıklamada, “Halklarımızın özgür geleceğini inşa etmek için Kobanê'de yürütülen görkemli direnişe omuz veren Paramaz Kızılbaş yoldaş, halklarımızın düşmanı vahşi DAIŞ çetelerine karşı yürüttüğü onurlu mücadelede ölümsüzleşmiştir” derken, MLKP de “Ömrünü, 30. yılında, faşist DAİŞ'e karşı savaşmak, sömürgeci bölge devletlerinin ve emperyalistlerin özgürlük iradesini kırma planlarına barikat olmak için Paramaz Kızılbaş adıyla yer aldığı Kobanê devrimci mevzilerinde bayraklaştırdı. YPG'li yurtsever yoldaşlarımızın kurduğu savaş siperlerine adım atarken seçtiği isim, Suphi Nejat yoldaşın düşünce ve duygu dünyası için yeterince fikir vericidir. Kobanê gönüllüsü olma kararı ve ölümü yenme pratiği bunun en berrak ifadesi oldu” şeklinde açıklamada bulundu.

Nejat’ın ölüm haberinin ardından, 2011’deki KCK davası sırasında ekşi sözlük’te “nejat ağırnaslı” adı altında açılan başlıkta sevdikleri anılarını paylaşıyorlar. Bu paylaşımlardan biri, yaşarken kendisini yakından veya uzaktan tanıyan bir çoğumuzun duygularına ve düşüncelerine tercüman oluyor: “nejat hiç birimizden daha az kıymetli değildi. fersah fersah ilerimizdeydi hatta. hayatını ortaya koydu tüm bilgeliği ve sadeliğiyle. bizim yapamadığımızı yaptı. nejat kobani'den başıyla selamladı bizi, gülümsedi, r'leri söyleyemeyen çocuk sesiyle bir slogan çaktı uzaktan... nejat bizi ağlattı. iyi ki de ağlattı, insan olduğumuzu hatırlattı.”

Nejat bizim için değerli olduğu kadar, bu savaşta Rojava’da, Kürdistan’da, Türkiye’de kaybettiklerimizden sadece bir tanesi. Nejat gibi ismini, tarihini, hikayesini bilmediğimiz, hayatlarına değemediğiz bir çokları var. Nejat’ın kaybı, onun değdiği, uğruna savaştığı, beraber çarpıştığı hayatları anmamıza da, bilmediğimiz hikayelerin anlatılamamasının temelinde yatan adaletsizliği hatırlamamıza da bir kapı açıyor.

Suphi Nejat Ağırnaslı ölümsüzdür! Nurlar içinde yatsın.

Diğer kaynaklarda Nejat’a dair yazılanlar:

Etkin Haber Ajansı: Paramaz’dan Suphi Nejat’a

Bianet: Sosyolog Nejat Ağırnaslı Kobanê'de Hayatını Kaybetti

Ekşi Sözlük: Nejat Ağırnaslı

Jiyan: Nejat Ağırnaslı’nın Ardından…

MLKP: Kobane Savaşçısı Suphi Nejat Yoldaş Ölümsüzdür!

BirGün: Boğaziçi Öğrencisi Suphi Nejat Ağırnaslı Kobane’de Yaşamını Yitirdi

YPG: Paramaz yoldaş Kobanê direnişine güç kattı (ANF)

2011 Özgür Gündem eylemi (Video)

Siyasihaber.org: MLKP savaşçısı Nejat Ağırnaslı Kobane’de yaşamını yitirdi

Fraksiyon.org: Kobane’den Cem’e Can Katan Suphi Nejat Ağırnaslı


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Trending Articles